Měsíční stáž doktorandky v Krakově v rámci programu CEEPUS

Doktorandka Lenka Bláhová navštívila v rámci programu CEEPUS Univerzitu AGH v Krakově (31. 10. – 30. 11. 2016).

 

Univerzitu AGH (Akademia Górniczo – Hutnicza) v Krakově jsem navštívila v rámci měsíční stáže (31.10. – 30.11.2016) díky programu CEEPUS. Mými hostujícími školiteli byli prof. Andrzej Bobrowski (Wydział Inżynierii Materiałowej i Ceramiki) a prof. Barbara Tora (Wydział Górnictwa i Geoinżynierii)

V rámci stáže jsem získávala znalosti z oblasti separace uhlí a rud od hlušiny a jejich následného zpracování např. pomocí flotace. Na Katedře Hornictví a geoinženýrství se zabývají také zpracováním a recyklací odpadů. V rámci stáže jsem se zabývala zpracováním jednotlivých vrstev nápojových kartonů (Tetra pack) s ohledem na minimální náklady na zpracování. Obě tyto práce mi přinesly další poznatky mimo mé studium silikátů. V laboratoři mi pomáhali Malgorzata Myrta (v rámci své magisterské práce) a Waldemar Mijał (doktorand prof. Tora). V rámci stáže mi byl umožněn přístup do laboratoří katedry energetiky, katedry keramiky (elektrochemické laboratoře) a do laboratoří na katedře hornictví a geoinženýrství.

Mimo jiné Krakov oplývá nádhernými památkami a historie na Vás dýchá z každého koutu. V rámci stáže jsem „stihla“ ještě zažít první adventní víkend a Krakovské trhy stojí za návštěvu. Najdete tam plno tradičních pochutin a výrobků – jako třeba krowki – známé karamelové bonbóny a vánoční dekorace. Nechybí tu také punč a jejich specialita svařené pivo s kořením a malinovým sirupem.

Gastronomická vložka:
Na základě zkušeností si nedoporučuji v zimě zkoušet okurkovou polévku, naproti tomu tradiční polévku Żurek – přirovnala bych to ji k zelňačce bez zelí. Tradičním pokrmem jsou pierogy – které jsou plněné různými směsmi, ale nejoblíbenější jsou ruskie (zelí a sýr) anebo miesem (mleté maso – většinou vepřové). Krom toho i v Polsku se dá najít kvalitní čokoláda.

IMG_20161127_103322
img_20161110_134451
IMG_20161109_112131