Petronel chemikem

Ve dnech 1. 12., 7. 12. a 8. 12. 2016 se na Katedře chemie konala Mikulášská besídka!

Letošní Mikulášská besídka, kterou si připravili studenti 2. ročníku učitelství chemie, se nesla v duchu zimní pohádky „Anděl páně“. Jak to „matla“ Petronel všechno zkazil a čert Uriáš musel jeho chemické pokusy zachraňovat, jsme se mohli přesvědčit ve třech představeních: 1. 12., 7. 12. a 8. 12.

imgp5623
imgp5645
imgp5650

Petronel (Kateřina Nebusová) si místo vánočních koled v pěveckém sboru prozpěvoval falešně o chemii, což se moc nelíbilo sbormistryni (Jana Prášilová) ani Sv. Mikuláši (Ivo Jedlička). „Z Tebe by Ježíšek ohluchnul!“ hřímal Mikuláš na Petronela. Za trest dostal Petronel úkol, aby andělíčky pomocníčky (Lucie Čamborková a Veronika Křáková) naučil několik vánočních chemických pokusů. Nepomohly mu ani protesty, že nemá pedagogické minimum. A protože Mikuláš věděl, jaký je anděl Petronel nešika, dal jej hlídat čertovi Uriášovi (Markéta Kudělová).

imgp5657
imgp5679
imgp5664

Tajný soupis vánočních pokusů Petronelovi museli pomoct odhalit děti. Ani vyčarovat kupu sněhu se mu nepovedlo, pokus opravili až andělíčci pomocníčci. Čert Uriáš místo pomoci Petronelovi vymýšlel jednu čertovinu za druhou, až málem andělíčky upálil. Místo vína se Peronelovi podařilo vyrobit gelovou svíčku, takže: „vinařství sice otevírat nebudeme, ale gelové svíčky jsou před Vánoci také dobrý bysnys.“ Když Mikuláš kontroloval splněné pokusy, tvářil se čert Uriáš spokojeně, protože věděl, že děti jeho čertoviny potěšily. A Petronel? Ten se vánoční pokusy snad do příštího roku doučí! Pro hodné děti a přírodovědce byly připraveny voňavé chemické perníčky a pak zazvonil zvonec a pohádky byl pro letošní rok konec!

imgp5631
imgp5692
imgp5686