Erasmus magisterských studentů

Magisterští studenti Tereza Křesinová a Ondřej Haluska strávili zimní semestr (ak. roku 2016/2017) na University of Eastern Finland, Joensuu.

 

Člověk míní, Erasmus mění. Zkušenosti, bez kterých by byl náš život o tolik chudší, cestování na různá místa, přátelství po celém světě, každodenní překvapení i výzvy a v neposlední řadě tak trochu jiné studium. To a mnohem více pro nás připravil náš čtyřměsíční studijný pobyt v rámci vzdělávacího programu Erasmus+ na University of Eastern Finland, Faculty of Science and Forestry ve městě Joensuu. Po celou dobu jsme byli zařazeni do studijního programu Master´s Degree Programme For Research Chemists spolu s ostatními zahraničními studenty z Pákistánu, Bangladéše, Indie, Číny, Ruska, Nigérie či Ghany, kteří tento magisterský program studují ve Finsku celé 2 roky, a s nimiž jsme měli možnost zažít výuku, laboratorní cvičení a absolvovat zkoušky v anglickém jazyce.

IMG_20161202_095439
P1060687
IMG_20161201_112937

 

Pokud má člověk pocit, že žije na více než 100 %, tak ještě nezažil semestr na finské univerzitě. Systém výuky ve Finsku je odlišný a možná i náročný v tom, že zkouškové období trvá prakticky celý semestr. Každý předmět je intenzivně vyučován tři až čtyři týdny a poté následuje zkouška. Zkoušky jsou pouze písemné, s výjimkou ústního přezkoušení v laboratorním cvičení, trvají obvykle tři hodiny a jsou brány velmi vážně. Absolvovali jsme celkem 7 předmětů – Polymer Chemistry, Organometallic Chemistry, Basic Principles of Mass Spectrometry, Advanced Laboratory Course in Materials Chemistry, Survival Finnish a Elementary Finnish for Chemists.

P1060108
image-25-09-16-11-25-8
P1060053

 

Všechny předměty byly velmi přínosné, získali jsme nové poznatky, výukové materiály a v laboratořích jsme si vyzkoušeli různé metody a experimenty (Silica Gel Sensors by Sol-Gel Method, Kinetics of Step Polymerization, Curing Kinetics of Resins by Differential Scanning Calorimetry, Preparation of „1-2-3“ Superconductor YBa2Cu3O7-x atd.). Zvlášť zajímavá a zábavná byla výuka finského jazyka, díky které jsme si mohli vyzkoušet pro Finsko typické moderní metody výuky, díky kterým, je finský vzdělávací systém považován za jeden z nejlepších na světě. Za zmínku stojí také velmi vstřícný a přátelský přístup všech kantorů, kteří se nám plně věnovali a po celou dobu pobytu se zajímali o naší spokojenost se studiem na univerzitě.

P1070309
P1070524
P1070163

 

Ber a využij všechno, co Ti Erasmus nabízí. Erasmus totiž není jenom o studiu, ale vybízí k návštěvě nových míst, procestování země, seznámení se s lidmi z různých koutů světa a získání zážitků na celý život. Několikrát jsme navštívili národní park Koli, ostrovní hrad ve městě Savonlinna, podnikli výlet do Helsinek a trajektem se přeplavili do hlavního města Estonska, historického a krásného Tallinu, strávili jsme víkend v Laponsku, kde jsme navštívili Santu Clause, viděli pasoucí se stáda sobů, obdivovali drsnou a krásnou přírodu, a mnoho dalšího. O zahraniční studenty se výborně stará také studentská unie, která pro ně po celý semestr připravuje společný program, akce, zábavu, výlety a mnoho dalšího.

Studijní pobyt v zahraničí vás inspiruje, posune vaše osobní hranice, naučí samostatnosti, pomůže získat nový pohled na řadu věcí a prohloubí jazykové i odborné dovednosti. Slova pana doktora Lukáše Laše „Bude to těžké, ale posune vás to“, se potvrdila.