První katedrální výjezd v rámci programu CEEPUS do Maďarska

V týdnu 10. 10. – 14. 10. 2016 členka katedry Petra Bulavová navštívila v rámci programu CEEPUS dr. Denése Lörinczyho (Katedra biofyziky, Lékařská fakulta, Univerzita Pécs, Maďarsko).

 

Tento netradiční nápad – myslím tím, že pojedu (já = Petra Bulavová :)) navštívit Lékařskou fakultu – se zrodil v hlavě tehdy mého školitele Václava Slováka. Nadšeni z toho, že jsme si pořídili nový DSC přístroj, jsme hledali další možné aplikace. Dr. Denése Lörinczyho známe z termoanalytických konferencí jako odborníka na DSC techniku a její aplikaci v oblasti medicíny. Proto jsem tedy vyrazila (na jeden den i s Václavem Slovákem) do jihomaďarského města Pécs.

V rámci úvodního představování jsem prezentovala výzkum na KCh se zaměřením na skupinu Uhlíkatých adsorbentů. Poté jsem se celý týden průběžně seznamovala s možnostmi použití DSC přístroje pro měření různých tělních součástí… Dr. Lörinczy (a jeho kolegové) měří ve spolupráci s lékaři z univerzitní kliniky krevní sérum, svaly, chrupavky nebo i třeba vazy z kolene (ten jsme zrovna spolu měřili :D). Pomocí velice citlivého (a zároveň starého!) přístroje zkoumají denaturační křivky bílkovin v biologických materiálech a ty porovnávají u zdravých a nemocných lidí. Vyvíjené metody mají být oproti klasickým biochemickým analýzám časově úspornější (popř. i levnější). I my tedy uvažujeme o potenciální podobné spolupráci mezi KCh a Lékařskou fakultou.

Během týdne jsem měla také možnost navštívit výuku budoucích lékařů v laboratořích a účastnila jsem se i jedné přednášky – obojí v angličtině. Takovou zajímavostí je, že na Lékařskou fakultu nastupuje zhruba 600 studentů, z toho 200 studuje v maďarštině, 200 v němčině a 200 v angličtině. Většina členů katedry tedy musí v rámci výuky laboratoří, seminářů a přednášek z oblasti biofyziky být schopná vyučovat v angličtině a někteří i v němčině. Nad jejich schopnosti vyučovat (zcela bez problémů) v angličtině smekám.

Jinak Pécs je krásné historické město, kde mě hlavně uchvátila sbírka Zsolnay porcelánu a mix kostelů, synagog a mešit (česky se městu říká Pětikostelí). Pécs má i krásné okolí, dobré víno a jídlo, kde (až na výjimečné případy) nesmí chybět koření paprika :D! Jo a Langoše opravdu pocházejí z Maďarska.

P.S. Kdyby někdo z Katedry chemie chtěl vyjet v rámci programu CEEPUS (země střední a východní Evropy), tak mě kontaktujte.

_dsc8189
_dsc8100
_dsc8138