73. sjezd chemiků ve Vysokých Tatrách

Další ročník společného setkání českých a slovenských chemiků se ve dnech 6. až 10. září 2021 uskutečnil v okouzlujícím prostředí slovenských Vysokých Tater. Hojná účast chemiků z našich řad se už stala milou samozřejmostí.

          Sjezd chemiků ze všech koutů Česka a Slovenska se s železnou pravidelností koná jeden rok na území České, následující rok pak na území Slovenské republiky. Tentokrát vyšla řada na naše sousedy a všichni chemici tak vyrazili do Vysokých Tater, konkrétně do hotelového komplexu Bellevue nacházejícího se na místě zvaném Pekna Vyhliadka v horské osadě Horný Smokovec.

Protože se jednalo o konferenci vědeckou, stěžejní část programu byla vyhrazena (jak jinak) prezentaci vědeckých výsledků. Přednášky a postery, které tato pětidenní akce nabídla, pokrývaly širokou škálu chemických disciplín od chemie analytické, anorganické, materiálové a organické přes chemii fyzikální, aplikovanou a chemické technologie až po didaktiku a historii chemie.

Účastníci z řad naší Katedry chemie také přispěli svou troškou do mlýna a během konference vystoupili s několika přednáškami a postery:

  • Václav Slovák: Hierarchicky porézní uhlíkaté monolity (přednáška),
  • Tomáš Zelenka: Charakterizace porézních materiálů fyzisorpcí plynů – důležité experimentální aspekty (přednáška),
  • Gabriela Zelenková: Termický rozklad amonných solí  pomocí TG-MS (přednáška),
  • Eva Kinnertová: Experimentální možnosti studia sol-gel polykondenzace resorcinolu s formaldehydem (poster),
  • Lucie Kořená: Vliv povrchové chemie na množství nemrznoucí vody v porézním uhlíku (poster),
  • Michal Lach: „Origami“ pro chemii a smartphone (přednáška), Praktické využití online nástrojů ve výuce chemie (poster),
  • Kateřina Němcová: Fotokatalýza – podpůrné materiály SŠ (přednáška).

Náplní konference však nebyly jen sekce plné přednášek a posterů, nezapomnělo se ani na další neméně důležité aktivity.

Společenské vyžití zajistily dva slavnostní večírky pořádané první a předposlední den konference. Ovšem (nejen) ostravští chemici využili toho, že vzájemnému družení se (konečně) meze nekladou, a tak každý večer od pomalu plížícího se soumraku až po hlubokou noc strávili navazováním nových nebo utužováním stávajících vztahů, vždy při skleničce něčeho ostřejšího.

Všechny tyto večery byly ve znamení buďto (bujaré) zábavy, hudby, zpěvu a tance, anebo častěji hovorů na nejrůznější témata. Na paškál tak přišla jak témata chemická, tak témata zcela nečekaná a někdy krapet divoká (počínaje cestováním načerno, spodním prádlem konče). Vděčným věčným tématem pak byla špičková (dez)organizace chuťově prvotřídních gastronomických služeb.

Kromě vědeckého a společenského programu však chemiky silně lákaly i všudypřítomné hory a kouzelná panoramata, která nabízí. Spousta účastníků konference se tak chopila příležitosti a vydala se na túru po okolí. I z výšlapů po malebné přírodě samozřejmě pramenila celá řada zážitků; setkání s příliš kamarádskou liškou a nepříliš kamarádskou zmijí už chybělo jen doplnit setkáním s medvědem.