Letní škola Chemikem na zkoušku 2023

Ve dnech 22. 8. – 24. 8. 2023 proběhl na katedře chemie PřF OU 3. ročník letní školy chemie – „Chemikem na zkoušku“. Hlavním cílem tohoto kurzu bylo seznámit studenty – maturanty 2024 se životem vysokoškoláka a praktickou práci v laboratoři.

Ve dnech 22. 8. – 24. 8. 2023 proběhl na katedře chemie PřF OU 3. ročník letní školy chemie – „Chemikem na zkoušku“. Hlavním cílem tohoto kurzu bylo seznámit studenty – maturanty 2024 se životem vysokoškoláka a praktickou práci v laboratoři. Děkujeme za podporu naší Letní školy Chemikem na zkoušku statutárnímu městu Ostrava.

Během těchto tří dnů měli středoškoláci možnost proniknout do tajů vysokoškolské chemie. Nejprve získali informace o studiu na VŠ a na naší katedře. Setkali se s našimi studenty a dozvěděli se, jak vysokoškolák si užívá, ale i prožívá studium. Odpoledne začal dvoudenní laboratorní maraton. Na základě zpětné vazby z předcházejících ročníků letní školy jsme pro velký úspěch zařadili 3 laboratoře z biochemie. Studenti tak měli možnost zahrát si na kriminalisty a odhalit pachatele pomocí otisků prstů a stop krve. Naučili se identifikovat rostliny pomocí PCR testu a izolovat RNA. V laboratořích analytické chemie stanovovali obsah železa ve špenátu a kopřivě, pomocí IČ spektrometrie identifikovali bílé krystalické látky a v laboratořích UV/VIS určovali množství modrého barviva E132 v bonbonech Skittles.  Se základy vědecké práce v laboratoři a vědeckým zaměřením katedry chemie se seznámili během přípravy monolitu uhlíku. Kromě manuálních dovedností: práce s automatickou pipetou, vážení na analytických vahách, používání třepačky a ovládání laboratorních přístrojů, si měli možnost vyzkoušet i komunikační dovednosti, práci v týmu a efektní chemická kouzla.

Letní školy z chemie se zúčastnilo 10 středoškoláků, kteří velmi kladně ohodnotili kurzy a lektory:

  • „Mohlo to být delší.“
  • „Byla to dobrá zkušenost vidět chemii z jiné stránky.“
  • „Seznámili jsme se s přístrojovou technikou, která na střední škole chybí.“
  • „Vyzkoušeli jsme si efektní pokusy, příště je potřeba zařadit více výbuchů.“
  • „Na katedře chemie vládla skvělá a přátelská atmosféra.“
  • „Moc se nám líbilo propojení chemie s praktickým životem.“
  • „Díky letní škole mám jasno při výběru VŠ.“