Dvouměsíční pobyt absolventských studentek ve Finsku

Veronika Bandevská a Jana Novotná navštívily na dva měsíce (7 – 8/2016) Katedru aplikované fyziky (Univerzita východního Finska, Kuopio) v rámci absolventské stáže programu Erasmus.

 

Ke konci studia nám bylo umožněno vyjet na absolventskou stáž do zahraničí. Jako cílovou zemi jsme si po doporučení doktorandky Petry Veselé vybraly Finsko. Po domluvě s profesorem Vesa-Pekka Lehto jsme si domluvily dvouměsíční stáž na University of Eastern Finland na Katedře aplikované fyziky.
Cílem této stáže bylo naučit se připravit a charakterizovat nanočástice křemíku. Tyto materiály byly připravovány elektrochemickou reakcí. Velikost částic byla zjištěna pomocí disperzního analyzátoru Zetasizer. Během této stáže jsme se také naučily připravovat mikročástice křemíku, jejichž postup přípravy byl velmi podobný. Mikročástice byly charakterizovány termogravimetricky. Překvapivě jsme již po měsíci splnily cíl naší stáže a staly se tak expertkami na přípravu mikro a nanočástic křemíku.
V druhé polovině stáže jsme dostaly za úkol charakterizovat neznámé vzorky, které byly na univerzitu zaslány z Texasu. Nejprve byla zjišťována termická stabilita a následně byly vzorky identifikovány pomocí rentgenového difrakčního spektrometru. Po změření všech vzorků z Texasu jsme pomáhaly jednomu z doktorandů připravovat mikročástice křemíku modifikované bisfosfonáty. Během těchto dvou měsíců jsme stihly mnohem více práce, než bylo očekáváno. Což nám zajistilo více zkušeností, než bylo v plánu.

Absolventská stáž není jen o práci, ale také o poznávání nové země, kultury, lidí a jídel. Na Finsko nikdy nezapomeneme, příroda byla krásná a žily jsme tam jako jezerní královny. Všude, kam se člověk podíval, byla jezera. Největší zážitek byla samotná Finština, která se nepodobá žádnému z jazyků. Za celé dva měsíce jsme se naučily pouze pár slovíček, ale ty si budeme pamatovat do konce života. Už při prvním pokusu naučit se základní pozdrav „dobrý den“ jsme narazily, neboť tento finský pozdrav se řekne – Hyvää päivää. Finský jídelníček je trochu odlišný od českého. Ke každému obědu spořádají alespoň půl bochníku chleba s máslem, sní taky ovocno-zeleninový salát s dresingem a to vše zapíjí mlékem.
Naši stáž jsme ukončily skvělým „Activity day“, kterého se účastnili všichni členové výzkumné skupiny profesora Vesa-Pekka Lehto. Během tohoto dne jsme si užily zábavu na motokárách, poté se uvolnily v soukromé sauně a završily to drahou večeří s ještě dražším pivem (Plzeň za 6,60 euro). Na takto strávené léto se nedá zapomenout.

6-6-7-prace-v-labine-4
6-6-7-prace-v-labine-13
6-6-7-prace-v-labine-9
6-6-7-prace-v-labine-14
7-7-7-prochazka-rauhalahti-smoked-sauna-6
img_1073