Čtyři členové naší katedry (Petra Bulavová, Gabriela Hotová, Eva Kinnertová, Václav Slovák) se zúčastnili ve dnech 25. 9. – 28. 9. 2016 italské kalorimetrické a termoanalytické konference na ostrově Ischia v Itálii.
V posledním zářijovém týdnu se na krásném ostrově Ischia, který leží v Neapolském zálivu, konala národní konference italské kalorimetrické a termoanalytické společnosti (AICAT) s názvem XXXVIII National Congress On Calorimetry, Thermal Analysis And Applied Thermodynamics. Konference probíhala v krásném (i když poněkud horkém) prostředí termálních lázní (Parco Termale Tropical-Sant’Angelo d’Ischia) ve vlastní kongresové místnosti střediska.
Během tří programově nabitých dní zazněly 3 plenární přednášky, 2 „oceněné“ přednášky, 4 „klíčové“ přednášky, 18 ústních sdělení a 2 krátké přednášky. V rámci 2 posterových sekcí bylo celkově vyvěšeno 46 posterů. Naše „skupinka“ se může pyšnit čtyřmi ústními sděleními v abecedním pořadí podle prezentujícího autora:
- Petra Bulavová, Jana Štefelová: Influence of drying and pyrolysis on mesoporous properties of material based on cellulose acetate
- Gabriela Hotová, Václav Slovák: Determination of the surface oxidation degree of the carbonaceous materials by quantitative TG-MS analysis
- Eva Kinnertová, Václav Slovák, Petra Bulavová: DSC as a tool for the study of resorcinol-formaldehyde polycondensation
- Václav Slovák, Jana Štefelová: Pyrolysis of nanofibrilated cellulosic materials
Mimo konferenční program jsme se primárně zaměřili na italskou gastronomii. Navštívili jsme místní pizzerii, večeři nám připravoval náš „domácí“ v hotelu Mario (velice milý italský chlapík :)) a účastnili jsme se i slavnostní konferenční večeře. Taková pravá italská večeře totiž není nic jednoduchého, skládá se z Antipasto (předkrm), následují Primi a Secondi (první a druhý chod, z toho první chod většinou těstoviny) a na závěr nesmí chybět Dolce (dezert, ostravsky „šuplíček“). Následující výčet obsahuje pouze zlomek toho, co jsme ochutnali: pizza quatro formaggi, těstoviny s plody moře, těstoviny s rajčatovým pestem a bazalkou, špagety carbonara, krevety, italské sýry, italské šunky a salámy, mozzarella s grilovanou zeleninou, Babá al Rum (= malá bábovička naložená do rumu s náplní a ovocem), tyramisu, panna cotta atd., atd. Samozřejmě jsme ochutnali i místní vína a specialitu Limoncello. Ve volném čase jsme se podívali po ostrově (Aragonský hrad) a při zpáteční cestě jsme si dopřáli zážitek v podobě návštěvy sirného sopečného kráteru (Solfatara), kde se ze země tryskaly sirné páry (představte si tu vůni sulfanu…), kolem se válela samá síra a o kus dále probublávalo léčivé bahno :).
Stručně na závěr – užili jsme si to jak odborně, tak kulturně :)!