Návštěva profesora Vesa-Pekka Lehto na Katedře chemie

V týdnu od 12. 9. do 16. 9. 2016 navštívil naši katedru prof. Vesa-Pekka Lehto z Univerzity východního Finska (Kuopio).

 

V třetím zářijovém týdnu naši katedru navštívil speciální host prof. Vesa-Pekka Lehto, odborník a specialista na nanoporézní nosiče léčiv, nanostrukturovaný křemík a termickou analýzu.

V rámci jeho návštěvy byly na KCh organizovány dvě přednášky. Úterní přednáška byla zaměřena odborně – Mesoporous silicon in theranostics, Li-ion batteries and metal adsorption. Následující den se s námi pan profesor podělil o zkušenosti, které má jako vedoucí své výzkumné skupiny, pohovořil i o způsobech financování a práci v týmu – Being a research group leader in Department of Applied Physics at University of Eastern Finland. Tato přednáška se setkala i se zájmem u členů jiných kateder (KBE, KFY), jelikož se týkala témat a problémů, které se musí řešit na každém univerzitním pracovišti. Zvláště podnětné informace pro přemýšlení se týkaly přístupu pana profesora k vedení jeho vlastního týmu.

Jelikož prof. Lehto v Ostravě dosud nepobýval, připravili jsme mu i kulturní program – navštívili jsme typicky českou hospodu (Hospoda u Köhlera), kde si pochutnal na typicky českém menu a pivu, dále jsme společně absolvovali exkurzi v pivovaru Ostravar a také jsme si prohlídli Vítkovický areál a vyšplhali i na Bolt Tower.
Pan profesor byl také proveden po prostorách KCh, dále i KFy. Při loučení nám moc děkoval a celý týden si chválil :).

_dsc7650
_dsc7645
_dsc7644
_dsc7642
_dsc7636
20160914_152013