Návštěva Ph.D. studentek ve Francii

Doktorandky Jana Štefelová a Petra Veselá navštívily Université de Haute-Alsace v Mulhouse ve Francii (9. – 13. 5. 2016).

 

Realizovaná cesta byla finančně podpořena z projektu „Uhlíkaté gely připravené metodou „soft-templating“, získaného v rámci výzvy „Aktivita mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji na podporu mobility výzkumných pracovníků a pracovnic MOBILITY 7AMB – MOBILITY“. Touto návštěvou byla navázána spolupráce mezi naší katedrou a „Institute of Materials Science of Mulhouse“ (IS2M) v Mulhouse ve Francii. Celý týden nás na institutu hostil dr. Julien Parmentier.

mulhouse_2
mulhouse_3
mulhouse_4

 

Cílem návštěvy bylo seznámit se s francouzským pracovištěm a s možnostmi analýz, ale zejména diskutovat přípravu uhlíkatých materiálů pomocí metody soft templating. Byly přivezeny vzorky z Česka, u nichž byla ověřována úspěšnost syntézy (měření termoporometrie, TEM). Od poloviny pobytu byl na pracovišti přítomen i doc. Slovák. V diskuzích byl Julien Parmentier seznámen s postupy přípravy celulózových a resorcinol-formaldehydových vzorků. Dále byly navrženy inovované postupy pro přípravu nových soft templatovaných vzorků, které jsou/budou testovány na KCH.

V rámci společenského programu jsme kromě Mulhouse navštívili také Colmar a Kayserberg. Během víkendového cestování se k výpravě připojila Eva Kinnertová a dále jsme pokračovaly v obdivování francouzských a švýcarských krás (Dijon, Basilej, Curych). Měly jsme tu „čest“ cestovat francouzským rychlovlakem TGV (319 km/h)! Gastronomicky jsme si pochutnávali na francouzských bagetách, vínu, sýrech, nezapomněli jsme na francouzské speciality jako crème brûlée, quiche nebo šneky.

Jsme přesvědčeni, že tato návštěva byla pouhým zahájením vzájemné spolupráce. Vždyť už za pár dní ( 8. – 10. 6.) k nám na oplátku přijede Julien Parmentier…. Seznámíme ho s KCH, představíme mu naše laboratorní postupy a také mu ukážeme krásy Ostravy.

mulhouse_5
mulhouse_6
mulhouse_7