Erasmus+ v Oviedu

Tomáš Zelenka a Gabriela Hotová navštívili institut INCAR-CSIC (Instituto National del Carbón) v Oviedu ve dnech 22. – 24. 5. 2018.

 
INCAR institut se skládá z 15 výzkumných skupin, které jsou rozděleny mezi tři pracoviště: Coal, Energy and Environment; Chemistry of Materials a Chemical Processes in Energy and Environment. Mezi hlavní záměry INCAR institutu patří konverze uhlí a příprava uhlíkatých a anorganických materiálů pro energetické a environmentální aplikace.
 

 
Na INCAR institutu jsme navštívili výzkumnou skupinu MCAT (Microwaves and Carbons Applied to Technology), mezi něž patří dr. Ana Arenillas, dr. J. Ángel Menéndez Díaz, dr. Miguel A. Montes-Morán a prof. José B. Parra (ikona v texturní charakterizaci). Hlavním cílem této skupiny je příprava resorcinol-formaldehydových xerogelů s definovanou porozitou (jsou schopni připravit xerogel s distribuci pórů jakoukoliv si řeknete) s využitím mikrovlnného záření. Mikrovlnné záření dále využívají k narušení struktury uhlí pro lepší a snadnější následné mletí. Mezi další jejich záměry patří příprava náplně kolon z xerogelů pro separaci molekul v LC. … a spoustu dalších věcí (http://www.incar.csic.es/mcat/lines). V rámci naši návštěvy jsme prezentovali výzkum prováděný na KCH OU a byla prodiskutována možnost budoucí spolupráce.
 

 
V rámci volného času jsme prozkoumali centrum Ovieda, Gijónu a také ochutnali speciality (zejména sýry, šunky, čokoládu, casadielles, šneky, ryby a tzv. Sidra – trochu jiný Cider) typické pro tuto oblast Asturie, která je hornatá a hlavně nezvykle zelená. Cesta byla financována v rámci programu Erasmus+.
 
¡Adíos!