Mezinárodní vědecká konference ve Splitu

Ve dnech 20. až 24. července 2021 se v chorvatském Splitu konala mezinárodní vědecká konference s názvem 6th Central and Eastern European Conference on Thermal Analysis and Calorimetry (CEEC-TAC6) and 15th Mediterranean Conference on Calorimetry and Thermal Analysis (Medicta2021) a naši chemici byli u toho…

Chorvatský Split letos v červenci hostil mezinárodní konferenci CEEC-TAC6 & Medicta2021 se zaměřením na termickou analýzu a kalorimetrii. Tato konference je jedinečnou příležitostí pro setkání předních vědců ze Středomoří a zemí střední a východní Evropy, kteří pracují v již zmiňované oblasti termické analýzy a kalorimetrie; umožňuje jim prezentovat a diskutovat výsledky jejich výzkumů a v neposlední řadě také poskytuje prostor pro navazování nových spoluprací.

Je proto jasné, že členové Katedry chemie na této prestižní akci nemohli chybět. Zúčastnilo se dokonce osm našich chemiků, což z nich učinilo nejpočetnější vědecký tým, který byl přítomen.

Program této pětidenní konference nabídl plejádu zajímavých přednášek a autory hned osmi z nich byli naši chemici.

Svou práci představily studentky doktorského studia Arjeta Kryeziu (The effect of NaOH on cellulose pyrolysis kinetics), Bára Komárková (Tailoring TiO2 properties by synthesi sconditions and annealing) a Lucie Kořená (The effect of porosity and particle size on the kinetics of carbon surface oxidation). Postupně dostali slovo i (ne)akademičtí pracovníci, zazněly přednášky od Evy Kinnertové (Resorcinol-formaldehyde condensation – DSC study), Gabriely Zelenkové (Thermoporometry: the effect of the carbon surface chemistry on the amount of non-freezable water), Tomáše Zelenky (Thermoporometry of carbons: Is a delta layer really constant?), Václava Slováka (Kinetics from one TG measurement with combined temperature program) a Madhava Chavhana (The effect of thermal treatments on the performance of carbon xerogels in an electrochemical capacitor).

Díky skvěle vytvořenému programu, který citlivě kombinoval čas věnovaný přednáškám, společenským událostem a odpočinku, si snad všichni účastníci odváželi kupu zážitků.

Nezapomenutelný zpěv a hra na kytaru při Welcome Cocktailu, svérázné taneční kreace při Gala Dinner, skutečně mistrovsky komentovaná prohlídka historického centra, odpočinek a slunění na pláži pod blankytně modrým nebem, příjemně osvěžující cachtání v moři během horkých letních dnů, skvěle vychlazený litrový půllitr piva na uhašení žízně a lumpačící výstražné kontrolky hlásící poruchu auta cestou na konferenci a zpět, to je jen malý výčet toho, na co ostravští chemici budou vzpomínat ještě hodně dlouho.