Praktická stáž bakalářkého studenta v Portu (Erasmus+)

V období od 3. června do 2. srpna 2019 se student Jakub Výtisk zúčastnil praktické stáže na University of Porto v Portugalsku.

V období od 3. června do 2. srpna jsem se zúčastnil praktické stáže na University of Porto v Portugalsku. Po tříhodinovém letu z Prahy do cílové destinace jsem se ubytoval v domě, kde žilo mnoho studentů z různých koutů světa. Měl jsem tu možnost poznat lidi nejen z Portugalska, ale i z Itálie, Řecka, Francie, Belgie, Španělska, Rumunska, Slovinska, Chorvatska, Kosova, a dokonce i z afrického Mosambiku. Po celé dva měsíce jsem se s nimi mohl potkávat a získávat informace o jiných kulturách a způsobech života.

Během pracovních dnů jsem pracoval na své bakalářské práci v laboratoři na Katedře chemického inženýrství. Po přípravě a oxidaci uhlíkatých xerogelových monolitů na Ostravské univerzitě bylo mým úkolem provést charakterizaci s využitím několika metod – jednalo se o TPD, XPS, sorpci dusíku, pHpzc a elementární analýzu. Mou činností nebylo jen provádění daného měření, ale také se naučit vyhodnocování získaných dat. I když byly pro mě všechny metody úplně nové, profesorka Salomé Soares se mi ochotně snažila veškeré metody popsat a vysvětlit. Ostatní pracovníci v laboratořích mi byli také velmi často nápomocní nejenom s vyhledáváním chemického skla, ale také s výlety v Portugalsku.

Na tyto výlety jsem se vydával o víkendech. Nejdříve jsem chtěl poznat Porto, jež je druhým největším městem v Portugalsku. Po prozkoumání centra, tedy náměstí Aliados a přilehlého okolí, kde se nachází věž Clérigos, nádraží São Bento a oblast Ribeira kolem řeky Douro s mostem Ponte de Dom Luís I, bylo mým cílem pobřeží. Jelikož je Porto přístavním městem, téměř až k pláži se dalo dojet metrem. Počasí k plavání v Atlantském oceánu příliš nevybízelo, protože průměrné teploty byly během obou měsíců okolo 22 °C, ale jelikož se jednoho dne teplota vyšplhala k neuvěřitelným 32 °C, plán byl jasný.

V Portu se 23. června konal největší festival São João. Tato unikátní událost je spojena s velkými oslavami až do ranních hodin. Lidé se scházejí v centru města a s pomocí gumových kladívek se poklepávají po hlavách. Hlavním bodem večera je půlnoční ohňostroj nad řekou Douro. Tento ohňostroj se odpaluje z obou stran řeky, ale také z mostu Ponte Luís I.

Porto je také proslulé svým tradičním jídlem a pitím, proto jsem často zkoušel portugalskou kuchyni. Výborným jídlem je Francesinha (sandwich připravený z chleba, šunky, dvou druhů párků a sýru se speciální omáčkou z rajčat a piva podávaný s hranolky). Proslulé jsou také jejich portská vína a koláčky zvané Pastel de nata plněné žloutkovým krémem.  K degustaci portského vína, kterou jsem samozřejmě také absolvoval, vybízí i samotné velké množství vináren podél řeky Douro, jako např. Offley, Croft či Taylor’s.

Na konec června jsem si naplánoval cestu do hlavního města. S využitím jejich nejrychlejšího vlaku jsem se do Lisabonu dostal za necelé tři hodiny. V portugalské metropoli jsem si prošel jejich významné náměstí Praça do Comércio a podíval se na neogotický výtah Elevador da Santa Justa v centru města. Nejlepší část Lisabonu jsem si nechal na konec – Belém. V této čtvrti se nachází Památník objevitelů, Belémská věž a Jeronýmský klášter.

Na začátku července do Porta dorazili Mgr. Gabriela Hotová, Ph.D. a Mgr. Tomáš Zelenka, Ph.D., kterým jsem ukázal mé dosavadní výsledky měření. Během jejich pobytu jsme se vydali do dalších významných portugalských měst. V Aveiru, tzv. portugalských Benátkách, jsme se projeli na loďce a ochutnali jejich tradiční cukrovinku Ovos Moles. Město Guimarães nám nabídlo krásný hrad Castelo de Guimarães.

Díky této praktické stáži v rámci programu Erasmus + jsem si našel nové přátele, poznal nové prostředí a získal cenné zkušenosti do budoucna. Chtěl bych poděkovat doc. RNDr. Václavu Slovákovi, Ph.D. za poskytnutí informací ohledně výjezdů do zahraničí na praktické stáže, Mgr. Markétě Kováčíkové z Oddělení vnějších a vnitřních vztahů PřF Ostravské univerzity za vyřízení administrativních záležitostí, Mgr. Tomáši Zelenkovi, Ph.D. za pomoc při vyhodnocování měření, profesorce Salomé Soares za vedení praktické stáže v Portugalsku a zejména mé vedoucí bakalářské práce Mgr. Gabriele Hotové, Ph.D. za sjednání stáže s portugalskou stranou, konzultaci všech měření a poskytnutí informací o životě v Portu před samotným výjezdem.